szennyvíz

2011.07.07. 16:07

 A szennyvízberuházás mint a település központi eseménye a nyakunkon van. A beruházás hamarosan elkezdődik. Lássuk miről szól ez a projekt:

Az szennyviz.erdotelek.hu oldalon megtalálható adatok alapján: 

"A beruházás során várhatóan a következő műtárgyakat kell megépíteni:

 

         Kiépül kb 32 km csatorna;  

         3 db átemelő;                    

         Házi bekötések száma: 1071 db;                                             

         370 m3/d szakaszos SBR technológiai rendszer.

 

Várható teljes nettó beruházási költség  1.506.656.000 Ft. Kivitelezés nettó költsége: 1.434.956.000  Ft. A támogatás: 1.219.712.600 Ft (85%) Önrész: 215.243.400 Ft (15%)

Az önrészt az önkormányzatnak és a lakosságnak közösen kell előteremteni. A beruházásban a Erdőtelek ….. (sic) ingatlana érintett. A lakossági önerő ingatlanonként kb. 200.000 Ft. Ezt az önrészt minden ingatlan tulajdonosnak meg kell fizetni, annak költségeit nem tudja átvállalni sem az Európai Unió, sem az állam.

 

Az önrész előteremtése érdekében Víziközmű Társulat alakul. A Víziközmű Társulatba belépett lakástakarékpénztár tagok jelentős állami támogatást kapnak és nekik jelentősen kevesebbet kell megfizetni."

 

Ettől picit több infot találunk a lakossági fórum jegyzőkönyvében:

 

"A megvalósítás műszaki adataival kapcsolatban (a tervező) elmondta: Erdőtelken kb. 32 km hosszú vezeték épül, melyből 28 km a gravitációs vezeték, 3 db átemelő épül, 1071 ingatlan kerül bekötésre, mely kb. 2800 ember csatornával való ellátását biztosítja.

A településen gravitációs hálózat épül ki. Nagyon hosszú hálózat esetén a fektetési mélység elérné a 4-5-6 métert. Ez pedig már nem gazdaságos. Így lesz, ahol nyomott rendszer épül ki. Ez azt jelenti, hogy a házi szennyvizet egy mini átemelő emeli be az üzemi hálózatba. A gravitációs hálózat hossza is korlátozott. Emiatt 3 helyen a gravitációsan odacsorgó szennyvizet átemelővel kell összegyűjteni, és ezek a szivattyúk táplálják ki a szennyvizet a szennyvíztisztító telepre. A 3 átemelőből az egyik a vasúton túli településrész szennyvizét gyűjti össze, a Vasút – Lehel utca tájékán lesz elhelyezve, a másik az Érsor – József Attila – Fő utca részén kerül telepítésre, a harmadik pedig a Dózsa György – Tavasz utca tájékán. A Dózsa György utca végén elhelyezett ún. végátemelő táplálja ki a szennyvíztisztító telepre, ami a településtől néhány száz méterre a Hanyi-ér partján épül ki.

A szennyvíztisztító telep rendkívül biztonságos működésű, jól bevált ún. biológiai tisztítású rendszer, fedett tartályokkal. Az innen kikerülő tisztított szennyvíz olyan jó minőségű lesz, hogy a befogadó élővízben semmiféle károsodást, szennyezést nem okoz.

A leendő csatornázással kapcsolatban elmondta: A kivitelezés során az utcákban munkagödröket kell ásni, de a kivitelezőnek azokat úgy kell megnyitni, hogy a segélykérő és hatósági gépjárművek (mentő, tűzoltó, rendőrség)  akadálytalanul tudjanak közlekedni."

 

 Az NFÜ honlapja szerint a támogatást 2011.05.04-én ítélték oda 1.327.949.915.- Ft összegben. Ha ez a 85%, akkor a beruházás teljes bekerülése 1.562.294.017.- Ft, az önrész pedig 234.344.102.- Ft. A számítások nem biztos, hogy forintra stimmelnek. Ezek a számok magasabbak, mint a honlapon szereplő értékek, de a honlap nincs frissítve, így az NFÜ-s számok a jók. 

Amennyiben nem sikerül a beruházást követően 85%-ban majd 5 éven belül 90%-ban a háztartásokat bekötni a rendszerbe, a támogatást vissza kell fizetni. Ha erre kerülne sor, abba jobb nem belegondolni. Bármelyik megoldás nagyon rögös út a község számára. 

Sokan elkezdtek az első pályázat benyújtása előtt takarékoskodni az egyik lakáskasszánál. A konstrukció lényege, hogy viszonylag alacsony, havi 1000 Ft körüli díjjal indítva a szerződők 2011-re kamatokkal együtt összegyűjtöttek kb 120 ezer forintot. Ehhez kapnak még állami támogatást, ami a berakott pénz 25%-a- Valamint kaphatnak a megtakarított összeg fejében kölcsönt, amit továbbfizethetnek választott ideig. Az állami támogatással 8 év alatt kb 150 ezer forintot lehetett összehozni, amihez még 50 ezer körüli összeg kell a 200 ezerhez. Az nem teljesen világos, hogy ekkora összeget lehet-e hitel formájában felvenni, de az biztos, hogyha valaki nagyobb összeget vesz fel, a pénzt bármilyen lakáscélú fejlesztésre felhasználhatja. A 8 éve gyűjtögetők ugyanis csak a takarékoskodást 2003-ban elindítók harmadát teszik ki. A többiek vagy nem fizették folyamatosan a havi összegeket vagy már régen abbahagyták. Azt kell tudni, hogy ez esetben a befizetett összeget csak felhasználni lehet visszakapni nem. Az összes fizetendő lakossági önrész kb 200 millió Ft, ehhez képest van kb 60-65 mFt megtakarítás a lakáskasszában, azoknak, akik ilyen konstrukciót választottak. Kell még kb 135-140 millió Ft, amelynek egy részét állhatja az önkormányzat. Ha ez így történik, akkor már csak 100 mFt körüli összeget kell összehozni. Ez milyen módon történhet? Elsősorban a víziközműtársuláson keresztül, amely egy hitelképes szervezet és képes a tagoknak az önrész előteremtésében segítséget nyújtani. Ezen kívül pedig van egy kényszerítő ereje is, mert akik belépnek, azoknak mindenképpen rá kell csatlakozniuk a rendszerre. A másik előírás szerint, ha a csatlakozni kívánók 2/3-a belép, akkor az 1/3 számára is kötelező a csatlakozás, de semmiféle kedvezmény, támogatás nem jár nekik a csatlakozásnál. A közműtársulat tavaly májusban megalakult. Aki mindenből kimarad annak az egyetlen választása, hogy zsebből kifizesse a szükséges összeget. Szerintem ez lesz a legkisebb hányad. Aki nem akar/tud ennyi pénzt előteremteni és nem is lakáskasszás, annak a jelenlegi helyzetben a legjobb megoldás a víziközmű társulat.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdotelek.blog.hu/api/trackback/id/tr383047621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása