Szemétgyűjtés

2015.12.21. 17:20

Most hogy úgy tűnt, hogy a NER és a rezsicsökkentés eredményei beérnek, váratlan fordulat történt. A szomszédnéni szólt múlt héten, hogy a kukánkat bekamerázták. Illetve nem kamerázták, hanem tettek rá egy kis táblát, amiben van egy csip. Álltólag. Ez nem látszik. De a regio-kom felirat található rajta, aminek elhelyezéséről nem kérdeztek meg bennünket, holott a kuka a miénk. Ez magában is pofátlanság és minimum rongálás. Persze a Ner-ben ilyenekkel nem foglalkozunk, hiszen még a T-com is megszívta mikor mást akart mondani.... A csíp mikéntje hát titoknak látszott. Lehet csak azt nem akarták, hogy elvigyenek egy-egy kukát máshova, ami lássuk be nehezen érthető miután a kuka a miénk, így lehet hurcolászni egyelőre.... igaz a jövő heti törvényhozási menetrendet még nem látjuk. 

Nincs hát nagy baj, több is veszett Mohácsnál. Ma érkezett egy kis szóróanyag a Regio-komtól (hulladékkezelő cég), aminek hírét szintén hozta már a ruhaégetéses klórral feltöltött szél: támogatást kapott a mi szemétszállítónk. Ebből vett ezt-azt, főleg kukásautót meg rá mérlegeket. Azt ígérik (azzal fenyegetnek), hogy innentől kezdve a kis csíppel együttműködve és a rezsicsökkentést semmibe véve kilóra akarják szedni a szemétdíjat. Hová lett az egységes ár? Mi lesz ebből? Természetesen áremelkedés, hiszen az eddigi pénzt be fogják szedni, így bizonyos emberek kevesebbet, míg a többiek többet fognak fizetni. Lesz akinek kevesebb lesz a szemete, másoknak meg több. Van aki most is kéthetente ürít, van aki meg alig várja a hétfőkeddet, mert nem tudja hova rakni a hulladékot. A díj azért fog emelkedni, mert a komolyabb technológiát drágább lesz üzemeltetni. Ha mindenkinek egyedi tömeget kell mérni és saját számlát kell küldeni, akkor az biztos nagyon drága lesz a mostani rendszerhez képest. Ez pedig emeli a költséget. 

Hamarosan tehát mindenki számthat arra, hogy amellett a rendkívül szimpatikus úriemberek, akik a földre kihulló szemetet véletlenül sem szedik fel ürítéskor és nyitott kukafedéllel dobják vissza az edényt még egy mérlegelést is elvégeznek, ami tudtommal nem sok pluszt jelent a kukán lógókra nézve, csak leveszik a súlyt, de aztán az egész bekerül a központba és ott írnak egy számlát. 

Mit tehetünk egy ilyen helyzetben egyszerű halandók, akik mindig résen vagyunk, miközben megpróbálnak újabb címszóval lenyúlni:

1. Kevesebbet fogyasztunk, kevesebb szemetünk lesz:) ez már önmagában is vicces, sokan ezügyben nem tudnak semmit tenni,

2. Elkezdjük válogatni a szemetet. Őszintén szólva ezzel kellett volna az egész intézkedést kezdeni: elmondani hogyan lehet külön gyűjteni a cuccokat. Néhány ötlet: kerti hulladékot nem rakunk kukába. Válogatjuk a műanyag palackokat (tescoban palackonként 1 Ft-ot adnak). Visszavisszük az üveget (szintén tescoban bármit be lehet vinni, de van ilyen lehetőség egy csomó boltban). A vashulladékot, mint a konzervdoboz külön gyűjtjük és visszük Hevesre leadni a méhbe. Az aludoboz szintén ugyanaz. Papírt kiválogatjuk.

3. Minden héten begyújtunk egyszer és minden éghetőt elégetünk. Ez teljesen tilos, dehát cigit csinálni otthon szerzett dohányból szintén ugyanez, a pálinkafőzésről nem is beszélve. 

4. Csináljuk azt, mint sok polgártársunk, aki felvásárolja az összes redves vasnak kinéző cuccot és az általa nem hasznosítható dolgokat szétszórja a határban este lekapcsolt lámpás autóból. Vagy lovaskocsiról. Majd a földtulajdonos tavasszal elviszi jópénzért a hulladéklerakóba (jóesetben). Ezt nem javaslom, de sokan lesznek akik ezt csinálják.

Gyanúm szerint az utolsó két pont lesz a legnépszerűbb, így megint eljutunk a koszos határig meg a mérgezett levegőhöz, mint sok évvel ezelőtt. A Regio-kom meg fogja és felemeli a díjait az egekbe, mert nem lesz mit elszállítani. 

A szennyvízdíjakról legközelebb::))

A bejegyzés trackback címe:

https://erdotelek.blog.hu/api/trackback/id/tr168188902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása