Erdőtelek története

2016.01.26. 18:08

Most került a kezembe az Erdőtelek története c. könyv, ami már szerepel egy decemberi hírben a hivatalos oldalon. Meglepődtem, aztán meg kíváncsi lettem, hogy mi lehet ez. A könyv elkészítésének oka egyszerű: 800 éves volt a falu. 

Bárcsak elmentem volna valamelyik eseményre. Aki nem ment el, az a könyvből bőségesen tájékozódhat a 800. évfordulós kapálásokról, számtalan képen, több oldalon keresztül. Ez alkalomból úgy tűnik mindenki kapát ragadott és csinált valamit a kapával. Történtek az évfordulón egyéb események is, legalábbis a képek alapján.

Szuromi Rita írta, aki régen a Heves Megyei Hírlapban újságírt, most nem tudom mit csinál. A könyv jó vastag, mélynyomott papírra nyomtatták. Sokoldalon, a település lakóinak ingyenesen elérhető módon (polgármesteri hivatal/művelődési ház viszonylatban lehet hozzájutni) számol be a település múltjáról és jelenéről.

A sztori alapján sok dokumentum elveszett a II. világháborúban mert egyéb híján ezzel fűtöttek a katonák. De azért láthatólag volt miből dolgozni. A település fő nevezetessége a Butler kastély, amit jobb ötlet hiányában hagynak lepusztulni, például egész sok oldalt kap. Tovább táplálják azt a téves legendát, miszerint itt játszódott a Különös házasság c. regény. De ha már táplálják, legalább építenének rá valami marketinget. Ez biztos sokakat érdekelne hazánkszerte. Az idelátogató turisták inkább a klassz arborétumra kíváncsiak, ami tényleg méltó látnivaló a településen. Igaz, hogy egy vacak képet sem sikerült róla betenni a könyvbe.

A könyvet csak átlapoztam, szerintem mindenki talál benne magának való olvasmányt. Nekem elég sok érdektelen téma volt, de a helyiekre és az életükre vonatkozó részek érdekesek. A fekete-fehér képanyag egyenesen kiváló. Jó lenne ezeket a képeket közzé tenni neten valamilyen letölthető formátumban, a könyvvel együtt. Nagyon hiányolom a könyv által tanácsrendszernek hívott időszak alaposabb és szakszerűbb feldolgozását. A tsz-ről nem sok mindent láttam, pedig az elmúlt 100 év legjelentősebb időszaka biztos, hogy a tsz időkre esett. Ez ráadásul egy jól megfogható és sokak számára jóemlékezetű időszak. A település bemutatását is lehetett volna egy kicsit aktualizálni és képekkel sokkal jobban alátámasztani. Az elmúlt 70 évet elegánsan és teljesen kihagyja a munka, kivéve hogy felsorolnak ezt-azt. Biztos vagyok benne, hogy ez az időszak nagyon jól kutatható és rengeteg adat áll rendelkezésre. 

Egy nagy hibát elsőre sikerült kiszúrnunk mégpedig egy világháború előttre helyezett 50-60-as években készült fényképeket iskolásokkal (157-158. oldal). A világháború előtti dokumentumok ugye megsemmisültek, kellett valamit oda is tenni.

Jut eszembe, hogy a település egyik fontos említését ki szokták hagyni, pedig Kazinczy Ferenc Fogságom Naplójában nagyon jó véleménnyel van a faluról és annak papjáról. Be is szúrom az idevágó passzust:

"Augusztus 4. Jászapátiba. Augusztus 5-dikén Erdőtelek s itt egy szép scena várt. Parasztházakba szállítottak bennünket, s látánk, hogy a hely plebánusa hálálkodik tiszteinkkel. Ez a jó ember, megértvén, hogy falujába tisztek érkezének, kiméne hozzájuk, s kérte Bastendorfot, hogy harmadmagával vacsoráljon s háljon nála. A tiszt mentegette magát, hogy a pap az ő nyelvét, ő a papét nem érti, s így vele némán fogna űlni, hanem válasszon közülünk, akit tetszik, vigye. Én, Hirgeist, Szmetanovics menénk s én csak azért is, hogy híreket halljak.

Az utcán valánk már, s a pap mond:

- Uram, vendégeim vagytok, de engedjétek tudnom neveteket. Micsoda? igazán Kazinczy?

Nyakamba borúla, megcsókola. Szó nélkül menénk tovább. Ismét nyakamba borúla, megcsókola. Kőszeghy György vala a jó ember neve, s kőmíves volt, de amit én nem tudtam.

Beérvén házához, gazdasszonyát kiáltotta: - Főzzön kend oly jó vacsorát, amint kamarámtól telik; kedvesebb vendégim nekem nem lehettek. - Hirgeist és Szmetanovics meg nem tudák fogni, mint lehet pap ily jó ember. - Mintha nem volna ember még a pap és a német is."

Szerintem ez sokkal többet mond a faluról mint sok-sok oldal adat:) A helyzet most is változatlan. A vendég szívesen látott a faluban.

Remélem hamarosan láthatjuk a munka folytatását, ami feldolgozza a hiányzó éveket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdotelek.blog.hu/api/trackback/id/tr218317946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása